2012年8月24日金曜日

チキンティカマサラ

チキンティカを作ってマサラグレービーに入れる、それだけの手間ですがチキンの味わいがグンと良くなります。
チキンカレーはお好みの味付けで良いと思いますが、グレービーをチキンに絡ませたいので、玉葱をスライスで使います。
ごろんとした大き目のチキン、プーリーと日本米にトマトとキューリを添えて完成。



玉葱は、みじん切り、粗みじん、スライス、輪切り、と切り方で味が変わります。
こまかくするほど甘味が出ますので量と切り方で味を調整すると思って良いと思います。
もちろん林檎と蜂蜜は入れません(笑)

香り付けにホールスパイス。
味付けにパウダースパイス、塩。
味わいを担うチキンはあまり少ないと味がしっかりしません。
ニンニク、生姜はこれらをまとめる重要な繋ぎ役。
トマトは入れ過ぎると酸味が強くなります。

火加減はスパイスの香りを生かす(逃がさない)ため基本強火で素早く調理します。
焦げそうなら水を少量加えます。
程度もありますが焦がすことでスパイスの香りが立ちます。
生煮え状態でぐずぐずせずスパッ!ジャジャッ!と調理しましょう。
以下は参考にしている本場インドのレシピですが、家庭によって作り方は千差万別、我が国のクックパッドだと思ってくださいね(笑)
Chicken Tikki Masala

Indian Chicken Recipe : Chicken Tikki Masala

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Ingredients : 
2 tbsp coriander seeds
2 tbsp paprika
2 tbsp jeera
1 tsp mango powder 
1 tsp chilli powder 
juice of a lime 
10 good thick yoghurt
salt to taste
2 lb chicken, diced
5 to 6 cloves garlic, chopped
1 large onion, finely chopped
chicken stock or water
oil

Method :
Grind the spices and mix with marinade ingredients. 
Marinade chicken in the fridge for 24 hours. 
Heat oil in a frying pan or wok until becomes very hot. 
Stir fry chicken vigorously for about 5 minutes. 
Take out chicken and keep warm.
Fry the onion and garlic until just browning and return chicken with any remaining marinade, plus stock, plus more spices if you think the sauce needs it an extra tsp of cumin and coriander may 'lift' it a little. 
Simmer until chicken is cooked and Sauce is nice and thick. 
Ready to serve. 

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